Amerikalı 2 dev grup Dow ve DuPont geçtiğimiz hafta birleşerek DowDuPont adı altında faaliyetlerini sürdürmeye karar verdiler.
Dow ve DuPont
Michigan, ABD merkezli Dow 118 yıl önce kurulmuştur. Plastik, kimyasal, hidrokarbon ve zirai kimyasallar üretimi gerçekleştirmektedir. Delaware, ABD merkezli DuPont 213 senelik bir geçmişe sahiptir. Ürünleri petrokimya, ilaç, gıda ve inşaat alanlarında kullanılmaktadır.2016 ikinci yarısında tamamlanması beklenen işlem sonucu dev bir şirket kurulacak ve şirket 2 ana merkezden yönetilecektir. Yeni şirketin ismi DowDuPont olacaktır. DuPont CEO'su yeni şirketin CEO'su, Dow CEO'su ise Yönetici Başkan olacaktır. 130 milyar USD değerlemeye sahip birleşme sonrası şirket halka açık 3 şirkete ayrılacaktır: tarım, malzeme bilimleri, özellikli ürünler.Peki, Dow ve DuPont şirketleri neden birleştiler, birleşme ile nasıl bir sinerji bekleniyor, hisse değişimi nasıl oldu ve dikkat edilmesi gerek rekabet unsurları nelerdir?
Neden birleştiler?
2 Amerikan kimyasal devi de aktivist hissedarlar tarafından daha fazla değer yaratma konusunda baskı altındaydılar. Ayrıca iki firmanın da organik büyüme alanları gittikçe daralmış durumdaydı ve inorganik bir büyüme stratejisini hayata geçirmek gerekli hale gelmişti.Düşen bitkisel ürün fiyatları ise ciroları aşağıya çekmeye başlamıştı.Birleşmenin ana sebeplerini ise 3 ana başlıkta özetlemek mümkün olabilir:
1.Ölçek: Güçlü bir piyasa belirleyici olmanın anahtarı öncelikle büyük bir grup olmaktan geçmektedir. 2.Çeşitlendirme: Şirketlerin birbirlerinden faklı iş kolları ve ürünlerinin entegrasyonunun sağlanması ile artacak olan piyasa gücü önemli bir çeşitlendirme stratejisi örneği olacaktır. 3.Sinerji: Ortaklık sonrası ortaya çıkacak tasarruf ve verimlilik artırıcı imkânların değerlendirilmesi grubun yeni stratejileri için etkin kaynak sağlayacaktır.
Nasıl bir sinerji bekleniyor?
1+1=3: İki şirketin birleşmesi sonrası 3 şirket kurulacaktır.Çoğunluğunu maliyet tasarruflarının oluşturacağı 4 milyar USD seviyesinde kaynak yaratılması beklenmektedir. Grubun birleşme sonrası yeni şirketlerinin faaliyet konuları aşağıdaki şekilde planlanmaktadır:·Malzeme bilimleri şirketi (material sciences) paketleme, ulaştırma ve altyapı sektörlerine hizmet verecektir. BASF, Honeywell ve 3M gibi devlerle rekabet edecektir. 2014 yılındaki düzeltilmiş konsolide ciro 51 milyar USD. ·Özellikli ürünler şirketi (specialty products) elektronik ve komünikasyon endüstrilerine satış yapacaktır. Düzeltilmiş konsolide 2014 cirosu 13 milyar USD.
Tarım şirketi (agriculture) ise tohum ve bitkisel ürün koruma ürünleri satışı yapacaktır. Düzeltilmiş konsolide 2014 cirosu 19 milyar USD.Konsolide net borç 18 milyar USD seviyesinde hesaplanmaktadır.Birleşme sonrası çalışan sayısı ve maliyetlerinde belirgin bir azalma olacağı belirtilmektedir.
Hisse değişimi nasıl oldu?
Dow için %52 ve DupPont için %48’likbir ortaklık payı öngörülmektedir. DuPont hissedarları her hisse başına 1,282DowDuPont hissesi alacaktır. Dow hissedarları ise her hisse başına 1 DowDuPont hissesi alacaktır.Rekabet unsurları:Piyasa ve yetkilileri endişelendiren en önemli kısım tarım sektöründe oluşacak yeni yapıdır. Sektörde Monsanto en büyük ve dominant oyuncu olduğu için birleşme sonrası piyasada bir duopoli (iki oyunculuk tekel) yapısının oluşması ciddi bir sorun olarak öngörülmektedir. Birleşme sonrası rekabet kurumunu ikna etmek için bu konuda çeşitli aksiyonların alınması kaçınılmaz görünmektedir.
*Kaynak: Besfin analizi, FT, WSJ, Reuters
Comments