top of page

Türkiye'de İşletme Sermayesi Raporu - 2017

Güncelleme tarihi: 9 May 2020

TCMB tarafından her yıl yayınlanmakta olan sektörel bilançolar 10 sektör için İşletme Sermayesi kapsamında incelenmiştir.

TCMB tarafından her yıl yayınlanmakta olan sektörel bilançolar 10 sektör için İşletme Sermayesi kapsamında incelenmiştir. İncelenen sektörler içerisinde İşletme Sermayesi ihtiyacı en yüksek olan sektör «İnşaat» ve en az olan sektör «Ulaştırma ve Depolama» olmuştur.

İşletme sermayesi, üretim firmalarında üretimin aksamadan devam edebilmesi, firmaların tam kapasite çalışabilmesi, işletmenin büyüyebilmesi, firmanın temerrüde düşme olasılığının azaltılması, kredi bilitesinin artırılması, firmanın faaliyetlerinin karlı bir şekilde devam etmesi için önem taşımaktadır.

İşletme sermayesinin gereğinden fazla olması, atıl işletme sermayesi bulundurulması ve yatırımın aksaması nedeniyle büyümeyi ve karlılığı yavaşlatacaktır. İşletme sermayesi fazla olan firmanın likiditesi yüksek demektir. Yüksek likidite, riskin azalması dolayısıyla karlılığın düşmesi demektir. Likidite yükseltilerek, yükümlülüklerin yerine getirilmeme riski azaltılmaktadır. Bu durumda, likidite ne kadar fazla ise, bunun karşılığında karlılık da o kadar azalacaktır.

Tam tersi, işletme sermayesinin gereğinden az olması, firmanın finansal başarısızlığını arttırıp, hem kendi sektörü içerisindeki, hem de finansal kuruluşlardaki kredi bilitesini azaltacaktır. Verimli bir işletme sermayesi yönetimine sahip firmalar, daha fazla serbest nakit akışı üretecek ve bu da daha yüksek işletme değerlemesi ve şirket değeri ile sonuçlanacaktır.


Çalışmanın tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:



Comments


bottom of page