top of page

Bayer - Monsanto Birleşmesi

Güncelleme tarihi: 9 May 2020

Alman ilaç ve tarım ürünleri üreticisi Bayer, Amerikan tarım ürünleri üreticisi Monsanto’yu 66 milyar dolara satın almak için anlaştı. Bayer AG Monsanto’ya hisse başına 128 dolar ödeyerek Monsanto özkaynağına 56 milyar dolar ve borçlarına 10 milyar dolar ödeme yapacağını bildirdi.

Tarım ürünleri segmentinde daha büyük büyüme potansiyeli olduğundan ve Bayer ile Monsanto’nun ürün portföyleri çakışmadığı için bu birleşmenin Bayer’in genel büyüme potansiyelini ve dolayısıyla hisse değerini arttıracağı beklenmektedir.

Bayer birleşme tamamlandıktan 3 yıl sonrasında maliyetlerde yaklaşık 1.5 milyar dolar tasarruf ve hisse başına kazançta en az 10% oranında bir artış öngörmektedir.

Değerleme metrikleri incelendiğinde Monsanto’nun Bayer’e göre daha yüksek bir fiyatta değerlendiği görülmektedir. Bunun sebebi Monsanto’nun büyüme beklentisinin daha fazla ve faaliyetlerinin daha karlı olmasıdır. Monsanto geçtiğimiz 10 yıl içerisinde satışlarını %9 ve hisse başına kazancını %30 oranında arttırıken Bayer’in hasılat ve hisse başına kazanç rakamları %6.5 ve %12 oranında artmıştır. Çalışmanın tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz: Bayer - Monsanto Birleşmesi

bottom of page