top of page

Volkswagen Krizinin Türkiye’ye Etkisi Ne Olacak?

EPA tarafından emisyon oranları testini manipüle ettiği açıklanan Volkswagen'da gelinen son durum, Türkiye otomotiv yan sanayisini nasıl etkileyecek?


2014 yılını 268 milyar$ ciro ve 158 milyar$ borçla tamamlamış, net karı da 31 milyar$ olarak gerçekleşmiştir. 2015 yılının Haziran ayında, 2014 yılının Haziran ayına göre satışlarını ve net karını %10 oranında arttırmıştır. ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından, emisyon oranları testini manipüle ettiği ve çevreyi test sonuçlarından 40 kat fazla kirlettiği açıklanan Volkswagen, dünyada otomobil üretimi pazar payının %13,6’sına sahip.


Yeni CEO Matthias Müller’in açıklamasına göre, tüm dünyada testi manipüle eden yazılımı içeren 11 milyon adet dizel araç onarım için geri çağrılacak. Alman hükümetinin Ekim ayının ilk haftasına kadar verdiği süre içerisinde onarımı gerçekleştirilmesi beklenen Volkswagen, Amerika’ya ödeyeceği olası para cezanın yanında yüksek onarım maliyetleriyle de karşılaşacak.




Piyasa değeri ve hisse senedi fiyatının düşüş göstermesinin yanı sıra, güvenilirliğinin azalarak itibarının zedelenmesinin getireceği, özellikle cirosunun %43’ünü sağladığı Avrupa’daki muhtemel satış düşüşü, firmayı bu maliyetlerini kompanse etmesini sağlayacak alternatiflere yönlendirecektir. Alternatiflerden biri, ana sanayideki kayıplarını yan sanayide kazanmaya çalışması olabilir. Böyle bir durumda, otomotiv yan sanayi ihracatının yaklaşık %26’sını Almanya’ya yapan Türkiye’de faaliyet gösteren yaklaşık 4.000 adet otomotiv yan sanayii üretim firmasından, Volkswagen’a parça ihracatı yapmakta olanlar karşısında, ithalatının yaklaşık %3’ünü Türkiye’den karşılayan Almanya’ya, krizde pazarlık gücü sağlayacak ve Volkswagen yedek parça alım fiyatlarını kırma yoluna gidecektir. Diğer bir alternatif ise, maliyetlerini kısmak amacıyla, düşük satışlar nedeniyle, otomobil üretimindeki %13,6’lık pazar payını azaltması olabilir. Bu durumda Volkswagen’a yapılan yedek parça ihracatının düşmesi muhtemel bir sonuç olacaktır ve üretici firmalar yine olumsuz etkilenecektir.


Volkswagen bu krizi fazla hasar görmeden atlatabilecek güçlü finansal yapıya sahip olmasına rağmen, krizin getirilerinden en çok etkilenecek kesimin, Almanya gibi büyük bir otomotiv sanayi ülkesinin en güçlü firmalarından birine, oransal olarak küçük çapta tedarikçi olan Türkiye gibi ülkelerin yedek parça üreticilerinin olacağı açıkça görülmektedir.

bottom of page